PURIM avagy SORSVETÉS a Győri Balettel...


PURIM, avagy a Sorsvetés - az egyik legizgalmasabb és legsikeresebb kortárs balett produkció az elmúlt években. Korábban nem láthattunk egy egész estés tematikus előadásban ilyesmit: a modern balett és az interaktív élo Klezmer-zene párosítását.

Az előadás egy zsidó vallásos témán alapul, de ennek általános jelentősége van, és olyan fontos kérdéseket érint, mint a megkülönböztetés, elnyomattatás és jogérzék. 

A PURIM üzenete erőteljes és hosszú távra szól. A PURIM-ban Eszter, egy fiatal és szépséges zsidó lány, reményt hoz nyomorgó népére, nagyban veszélyeztetve személyi biztonságát azért, hogy felfedje a gonoszt. Ez a balettelőadás a szabadság szeretetéről szól, egy olyan táncdráma, amely az önfeláldozást mondja el, és amelyben az egyén erős felelősséget érez a közösség iránt. A történet időtlen témát hordoz, amely éppen annyira
releváns napjainkban, mint volt évszázadokkal korábban. Az előadás egyedülálló és kivételes színházi élményt nyújt a tánc-rajongóknak, a zenét szeretőknek és a színházba járóknak, életkortól és vallási hovatartozástól függetlenül.

Koreográfus: William Fomin Harangozó-díjas, Juhos István

Zene: Jávori Ferenc

Szövegkönyv: Turán Róbert

Asszisztens: Horváth Gizella

Jelmez: Ingrid Göttlicher

Jelmez kivitelezés: Győri Gabriella

Díszlet: Menczel Róbert

Fény: Hécz Péter

Hang: Vidos Tibor

Előadja: a Győri Balett

 

A bemutatóval egyidőben jelent meg az együttes azonos nevű CD-je is. A bemutatóra 1999 június 5-én került sor Győrött, és egy héttel később Budapesten, a Thália színházban.

 

Képgaléria: Purim - balett