Gettó - zenés színmű

https://www.kikotoonline.hu/userfiles/image/szinhaz/getto_plakat.jpg

Írta: Joshua Sobol

Fordította: Szántó Judit
Zeneszerző, zenei vezető: Jávori Ferenc "Fegya" Kossuth díjas, érdemes művész
Dalszövegek: Miklós Tibor Nádasdy Kálmán-díjas

Az előadás Joshua Sobol engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

Bemutató előadás: 2010. október 8. Pécsi Nemzeti Szinház

Az előadás időtartama: 3 óra


Az előadás műsorfüzete (PDF) letölthető, megnyitható ITT >>
Az előadás plakátja NYOMTATHATÓ (PDF) verzióban letölthető ITT >>

SZEREPBEOSZTÁS | 2011. április >>
SZEREPBEOSZTÁS | 2011. május >>

Közreműködik a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara, valamint a Budapest Klezmer Band.

Joshua Sobol az ismert drámaíró és rendező 1939-ben született Tel Avivban. Diplomáját Párizsban szerezte – a Sorbonne-on végzett filozófia szakot. Első darabját 1971-ben mutatták be Haifában, ahol eleinte asszisztensként és drámaíróként, később művészeti vezetőként is dolgozott. Az 1988-ban bemutatott A Jeruzsálem-szindróma című előadás oly mértékű tiltakozást váltott ki, hogy lemondott művészeti igazgatói rangjáról – azóta kizárólag az írásnak szenteli idejét. 1983 és 1989 között írta meg azt a három darabot (Getto, Adam, Underground), amely a Getto triptichont alkotja.

A Getto az 1984-es haifai bemutatója után rövid idő alatt világhírűvé vált, elnyerte a David Harp díjat, ezt követte a Peter Zadek által rendezett híres német előadás, amelyet az év legjobb külföldi darabjának választottak. Azóta több mint húsz nyelvre fordították le, és nagy sikerrel
játsszák a világ minden részén.
A darab 1944-ben játszódik a vilniusi gettóban, ahol – feltételezés és a dokumentumok szerint is – működött valamiféle színház.

„Minden akkor kezdődött, mikor egy barátom javasolta, írjak egy rövid forgatókönyvet a II. világháború idején az Európában működő zsidó ifjúsági szervezetek tevékenységéről... a vilniusi gettó kapcsán rábukkantam a jelmondatra: "Egyetlen színház sem temető. Tehát kellett színháznak működnie a vilniusi gettóban.” ... írja a szerző.

Pécsi Nemzeti Színház bemutatója:

Joshua Sobol – Jávori Ferenc (Fegya) Gettó című zenés színművének bemutatójával veszi kezdetét az idei színházi évad a Pécsi Nemzeti Színházban. A rendező Béres Attila.

Joshua Sobol darabja – a valóság és a fikció elemeit vegyítve – a vilnai gettóban működő zsidó színház abszurd, de igaz történetét meséli el.

A színház 1942-43-ban élte „fénykorát”. A dráma történetének idején a vilnai gettó 70 ezer lakójának többségét már legyilkolták a nácik. Joshua Sobol szemében a vilnai színház fennmaradása az emberi szellem élni akarásának testamentuma, szemben az addig elképzelhetetlen gonoszsággal és a biztos pusztulással. A pusztulást csak a színház igazgatója éli túl, hogy elmesélje a történetet.

A vilnai gettó lakóinak élete egyfelől a napi túlélésért folytatott harcot jelentette – másfelől viszont azt a vágyat, hogy a zsidó szellem ne pusztuljon el és a gettólakóknak legalább a normalitás látszatát megadja. A történet így a fizikai és a kulturális túlélés bonyolult konfliktusa.

A rendező Béres Attila Jávori Ferencet kérte fel az előadás zenéjének megkomponálására, valamint a zenei rendezés feladatára. Jávori, akinél az autentikus klezmer zene ismerete veleszületett tehetség húsz évvel ezelőtt, a Budapest Klezmer Band megálmodásával és megalakításával egy már-már teljesen elfeledett műfajt teremtett újjá hazánkban. Azóta, mint a zsidó zene kiemelkedő képviselője, és a magyar kultúra elhivatott követe, zenekarával bejárta a világot. Jávori sikerén felbuzdulva – vagy talán azt meglovagolva – sok klezmer zenekar alakult, de egyik sem lett olyan sikeres, mint a Budapest Klezmer Band.

Jávori Ferenc nem először dolgozik Béres Attila rendezővel. Közös munkájuk volt többek között az Operett Színházban 2006-ban bemutatott, s azóta is hatalmas sikerrel futó Menyasszonytánc című klezmer-operett.

A zeneszerző Miklós Tibor dalszövegeire ez alaklommal is érzelmekben gazdag és megrázó zenét komponált, mely hol könnyekig elérzékenyít, hol az iszonyú tehetetlenséget érezteti velünk. Zene és próza csodálatos harmóniában élnek együtt, egyik sincs fölérendelve a másiknak.

forrás : https://mazsihisz.hu/vakbarat.php?nid=3609
 

Képgaléria: Getto - zenés dráma