A kezdetektől 1992-ig

Szóval úgy indult, hogy '90 kora tavaszán Jávori Fegya elérkezettnek látta az időt, hogy megalakítsa zenekarát. Többszöri telefonváltás és beszélgetés után összejött az elképzelt 9 fős csapat, és elkezdte a próbaidőszakot. Kisvártatva kitűződött a bemutatkozó-koncert helyszíne és időpontja: a Váci úti Kossuth Mozi, május 23.

Ezt a hangversenyt uszkve 27 néző tekintette meg. Ennek a fele biztosan rokon volt. Elindult egy homályos jövő. A történet címe ez lehetne: "a Kossuth Mozitól a Joyce Színházig", avagy a " Váci úttól a Broadwayig".  Ott lappangott a lehetőség, hogy Magyarországon is egy régi-új műfaj születik. Az első egy-másfél év nem volt eseménydúsnak mondható. Ami említésre méltó, az egy koncert az Egyetemi Színpadon, és egy az Óbudai Selyemgombolyítóban, amit felvett a rádió.

Egyre nőtt a repertoár és egyszer csak jelentkezett a francia Harmonia Mundi Kiadó, hogy kiadná a zenekar első CD-jét. Ez '92 tavaszán meg is történt.

Innentől kezdve meglódult a dolog.  Egyre gyakrabban jött - akkoriban még a Fegyához - a postás, valami felkéréssel a táskájában. Az első külföldi felkérés Izraelbe szólt, július végére. A csapat repülőre ült, hogy részt vegyen Zefatban a hagyományos Nemzetközi Klezmer Fesztiválon.

Egyik fülledt nyáresti, forró hangulatú koncertünk vége felé váratlanul felpattant egy őszes, szemüveges úr. Egész véletlenül volt nála egy klarinét. Sőt, játszani is kezdett. Mi először elképedve kísértünk, de aztán 20 perc önfeledt jam-sessionné alakult a dolog. Az embert Giora Feidmannak hívták.

Nagy siker volt, ami be is hajtotta a BKB nevet a zenei vérkeringésbe. Még ősszel Stuttgart és környékén rövid német turné következett.